Generalprogram

Här hittar du information och kan läsa mer om ensemblens egenproducerade generalprogram och produktioner. 

23-24 februari
- konserten är inställd -

I denna konsert ska vårt claviorganum få stå i centrum!

 

Vi får höra prov på de olika klangfärgerna som instrumentet kan bjuda på: både som solo- och ensembleinstrument. Göteborg Baroques konstnärliga ledare Magnus Kjellson framför en av Händels orgelkonserter som solist med ensemblen. Dessutom får vi njuta av Händels makalösa Concerto Grosso i D-dur.

 

Sedan den uppmärksammade invigningen av claviorganum 2019 har det hänt en hel del! Instrumentet har blivit målat och utsmyckat på allehanda sätt av de skickliga konstnärerna Emilia Lehgraven, Eva Wilms och Aulikki Ravelin. Under konserten kommer vi få höra dessa berätta om processen.

Göteborg Baroques claviorganum finansierades genom en generös donation från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Concerto-Grosso-feb-2022-1536x864.png
DSC_0115.jpg
Membra-Jesu-Nostri-mars-2022-1536x864.png

22-23 mars
kl: 19.00 | Tyska Christinæ kyrka

Äntligen är det dags att framföra Göteborg Baroques absoluta favoritverk : Buxtehudes smärtsamt vackra kantatcykel Membra Jesu Nostri!

 

När vi framförde verket senast blev vi hyllade i GöteborgsPosten med orden: “Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt.”

De sju kantaterna besjunger varsin del av Jesus korsfästa kropp: fötterna, knäna, händerna, sidorna, bröstet, hjärtat och ansiktet. Buxtehude har valt bibeltexter som på olika sätt associerar till de olika kroppsdelarna. I den tredje kantaten, till händerna, sjunger kören: ”Quid sunt plagae istae in medio manuum tuarum?” Vad är det för sår du har mitt i dina händer? Och i den sjätte kantaten, till hjärtat, får vi höra texten ”Vulnerasti cor meum” – du har sårat mitt hjärta

4-5 maj
kl: 19.00 | Kronhuset

Som säsongsavslutning vill vi bjuda in er att uppleva en riktig skolavslutningskänsla i en byggnad lika gammal som den musik vi spelar, nämligen på Kronhuset i Göteborg.

 

Den älskade psalmen Den blomstertid nu kommer skrevs redan 1695 – och förknippas lika mycket med skolavslutningar som syrener och betygskuvert. Lika älskad törs vi nog påstå att Antonio Vivaldis De fyra årstiderna är.

 

I denna konsert får vi minnas våra barndoms avslutningar och lyssna till ett knippe sommarplågor samtidigt som vi firar in den antågande sommaren!

 

Gästartist är författaren och scenpoeten Olivia Bergdahl – prisad poetry slam-mästare, hyllad författare, krönikör och radiopratare. Våren 2022 är hon aktuell med romanen Vård & omsorg, en bok som forsar fram i en dialog mellan en mamma och hennes ofödda barn, en gripande roman om att som lyckligt gravid kastas in i det mörker som en cancerdiagnos är, och överleva.

Välkommen att köpa dryck och tilltugg i Kronhusets Café innan konserter, samt i pausen.

den-blomstertid-1536x864.png