Pressmeddelande 31 januari 2011

Geni? Galen? Geist!

De lever med 300 års mellanrum men ändå är de i högsta grad länkade till varann…

Christian Geist och Göteborg Baroques konstnärlige ledare, Magnus Kjellson, har det gemensamt att de båda varit/är organister i Tyska kyrkan i Göteborg. Magnus är det nu och Geist var det för 300 år sedan. Det är med historiens påtagliga vingslag vi bjuder in till konsert och aldrig har väl platsen och musiken passat så väl tillsammans…

Christian Geist var bara 20 år när han år 1670 fick jobb som hovmusiker vid det svenska kungahuset. Ändå fick han genast en ledande ställning vid hovkapellet med uppdrag att komponera musik till fest och vardag. 1679 drog han vidare till Göteborg för en tjänst som organist i Tyska kyrkan. Just precis där Göteborg Baroque har sin hemmascen. Göteborg Baroque firar i år 300-årsminnet av hans död med godbitar ur hans produktion bla musik som skrevs just för att framföras i Göteborg! Geists stora förebilder kom från Italien och det hörs tydligt. Hans musik är ofta väldigt känslosam och har en del ganska egensinniga inslag. Var han geni eller smågalen? Kom själva och döm!

Presentatör under kvällen är Lars Berglund, en av forskarna som vet allra mest om Dübensamlingen.

Ensemblen övar och är tillgänglig för intervju i Christinae kyrka, ring gärna innan till konstnärlig ledare och dirigent: Magnus Kjellson 070-916 50 02. Förslag på tider ni kan komma förbi:

Måndag 7 feburari: Kl 13-16

Konserttid: Tisdag 8 februari 19.30 samt onsdag 9 februari 19.30 i Christinae kyrka, Göteborg

Texter, recensioner, mer konsertinfo och pressbilder finner ni på www.goteborgbaroque.se.

Göteborg Baroque består av 23 instrumentalister och 8 sångare. Instrumentalisterna spelar på tidstrogna instrument; antingen på originalinstrument från barocken eller på kopior av gamla instrument. Göteborg Baroque har valt att fokusera på svensk, tysk och italiensk barockmusik från 1600- och 1700-talet. På programmet sätter man gärna upp musik från den så kallade Dübensamlingen. Göteborg Baroque stöds av bland andra av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Kulturrådet samt Theodor och Hanne Mannheimers stiftelse.