Pressmeddelande 2010-11-08

Bohemian Rhapsody med Göteborg Baroque

Genom Göteborg Baroques nyfikna letande i det sena 1600-talets klangvärld har vi nu kommit fram till några riktiga tungviktare från kejsardömet Böhmens musikaliska centra. Det är inte bara namnet på böhmaren Heinrich Ignaz Franz von Biber som kräver viss virtuositet, utan precis som med italienaren Antonio Bertali och österrikaren Johann Heinrich Schmelzer så hör musiken till sin tids verkliga höjdpunkter. Musiken spänner från det lägsta härmandet av djurläten till de mest intrikata stämföringarna, utan att någon gång lämna arenan för medryckande musik. När det som här blandas friskt mellan stråk och bleckblås är det bara för kvällens vokale solist Jan H Börjesson att sträcka ut och ta för sig i mustfylld musik med garanterad flerhundraårig hållbarhet. Men den som på ett alldeles särskilt sätt måste hålla tungan rätt i mun, strängarna spända och stråken i högsta hugg är konsertmästare Fredrik From – för här blir det åka av…

Ensemblen övar och är tillgänglig för intervju i Christinae kyrka, ring gärna innan till konstnärlig ledare och dirigent: Magnus Kjellson 070-916 50 02. Förslag på tider ni kan komma förbi:

Måndag 15 november från klockan 11-18

Konserttid: Tisdag 16 november 19.30 samt onsdag 17 november 19.30 i Christinae kyrka, Göteborg

Texter, recensioner, mer konsertinfo och pressbilder finner ni på www.goteborgbaroque.se.

Fredrik From bor i Malmö och spelar med orkestrar över hela Europa. Han är konsertmästare även i Ensemble1700 och Concerto Copenhagen.

Göteborg Baroque består av 23 instrumentalister och 8 sångare. Instrumentalisterna spelar på tidstrogna instrument; antingen på originalinstrument från barocken eller på kopior av gamla instrument. Göteborg Baroque har valt att fokusera på svensk, tysk och italiensk barockmusik från 1600- och 1700-talet. På programmet sätter man gärna upp musik från den så kallade Dübensamlingen. Göteborg Baroque stöds av bland andra av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Kulturrådet samt Theodor och Hanne Mannheimers stiftelse.