Actus Tragicus

Tyska Christinæ kyrka,
N:a Hamngatan Göteborg
Tisdag 8 november 19.30
Boka biljett
Onsdag 9 november 19.30
Boka biljett
Nytt för i år – numrerade platser!


Säsongens andra konsert hålls i tiden runt Alla Helgons Dag och Göteborg Baroque utnyttjar tillfället att framföra de allvarliga och känslofyllda verken Actus Tragicus och Du aber Daniel.  Johann Sebastian Bach och GP Telemann ställs ofta bredvid eller mot varandra; på 1700-talet var de konkurrenter om samma organisttjänst och även idag ställs deras verk, dessa två i synnerhet, bredvid varandra i otaliga inspelningar och konsertprogram.
Bach var bara 22 år gammal när han 1707 skrev Actus Tragicus som är en av hans mest kända och omtyckta kantater. Troligtvis skrevs den för en släktings begravning. Fyra solister och orkester med blockflöjt och viola da gamba skildrar kampen mellan mörker och ljus.
Du aber Daniel eller Trauerkantate som den också kallas är även den en begravningskantat skriven av en mogen Telemann, förmodligen under hans tid i Eisenach som började 1708. Telemann skriver i liknande form och instrumentering som Bach i Actus Tragicus, men i en helt egen musikalisk stil. Slutkören Schlaff wohl är så bedårande vacker att det gör ont. I alla fall i författaren till dessa rader!