Pressmeddelande 7 mars 2011

Två rafflande rysare

När Göteborg Baroque bjuder in till säsongens andra konsert är det med två oratorier av Giacomo Carissimi, en av de största kompositörerna i 1600talets Italien. Han utvecklade den sakrala kantaten till en slags musikalisk-dramatisk scen med recitativ, arior och ensemblesatser. Han var den förste betydande kompositören av oratorier. Göteborg Baroque varvar oratorierna Jefta och Jona med italiensk virtuos instrumentalmusik.

Gamla testamentet är fullt av dramatiska berättelser. Flera av dem är faktiskt direkt obehagliga. Oratorierna Jefta och Jona handlar båda om konsekvenserna av att utmana Gud. Jefta är en krigare som i händelse av seger lovar Gud att offra det första som möter honom när han återvänder hem i triumf. Men det är inte en killing eller ett lamm som möter honom, utan hans egen älskade dotter…

Jona i sin tur får ett uppdrag av Gud som han dristar sig till att inte vilja utföra. Han flyr och tror sig komma undan, men då skeppet han färdas på hamnar i en rasande storm förstår han att det är ett Guds straff. Han kastas i havet för att drunkna och stormen bedarrar – och Jona slukas av en stor fisk!

De båda huvudrollerna Jefta och Jona sjungs av tenoren Johan Linderoth från Malmö. Johan är välrenommerad tenor med just italiensk 1600-talsmusik som sin specialitet och Göteborg Baroque är stolta över att gästas av just honom.

Ensemblen övar och är tillgänglig för intervju i Christinae kyrka, ring gärna innan till konstnärlig ledare och dirigent: Magnus Kjellson 070-916 50 02. Förslag på tider ni kan komma förbi:

Måndag 14 mars: Kl 13–16

Konserttid: Tisdag 15 mars 19.30 samt onsdag 16 mars 19.30 i Christinae kyrka, Göteborg

Texter, recensioner, mer konsertinfo och pressbilder finner ni på www.goteborgbaroque.se.

Göteborg Baroque består av 23 instrumentalister och 8 sångare. Instrumentalisterna spelar på tidstrogna instrument; antingen på originalinstrument från barocken eller på kopior av gamla instrument. Göteborg Baroque har valt att fokusera på svensk, tysk och italiensk barockmusik från 1600- och 1700-talet. På programmet sätter man gärna upp musik från den så kallade Dübensamlingen. Göteborg Baroque stöds av bland andra av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Kulturrådet samt Theodor och Hanne Mannheimers stiftelse.