Händels Messias

Georg Friedrich Händel: The Messiah HWV 48 

Onsdag 8 december 19.00  Tyska Christinae Kyrka KÖP BILJETT

Torsdag 9 december 19.00  Tyska Christinae Kyrka KÖP BILJETT

Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson, claviorganum
Jennie Lomm & Ann Kjellson, sopran
Amanda Flodin & Daniel Carlsson, alt
Leif Aruhn-Solén och Patrik Kesselmark, tenor
Karl Peter Eriksson & Arvid Eriksson, bas
Fredrik From, konsertmästare
Karin Samuelsson, Jens Solgaard, Marie-Louise Marming, Pernilla Berg, violin
Gabriel Bania, viola
Ingrid Andersson, violoncell
Viktor Reuter, kontrabas
Axel Andersson & Pierre Torwald, trumpet
Maths Tärneberg, pukor

I år är det dags igen för en av den västerländska konstmusikens största succér: oratoriet Messias av GF Händel. Eftersom det är väldigt viktigt med källkritik, ska vi ta en titt på vad som egentligen hände vid Londonpremiären av Messias. En story som ofta berättas är att kung Georg II blev så rörd av Hallelujah-kören att han reste sig upp, och då var förstås alla andra också tvungna att ställa sig, eftersom ingen får sitta när kungen står. Detta har skapat en omdebatterad tradition, som delar publiken i två grupper: de som sitter och de som står under Hallelujah-kören. Men, enligt flera experter finns det inga belägg för denna anekdot. Faktum är att det inte finns någonting som tyder på att George II ens var på Covent Garden den  23 mars 1743 och det är högst osannolikt att recensenterna på den tiden skulle missa att nämna en kunglighet i publiken. Men, oavsett vad som hände vid premiären så är det förstås upp till var och en idag att välja att resa sig eller sitta kvar! Det kan ju framför allt vara skönt att slippa den hårda kyrkbänken ett litet tag…

Sedan den 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om särskilda begränsningar för att förhindra covid-19. Detta innebär att du behöver visa upp ett vaccinationsbevis, samt legitimation innan du kan gå in och njuta av konserten i Tyska Kyrkan.
För att göra det trevligt i väntan på kontroll och insläpp bjuder ensemblens vänförening på glögg och pepparkakor utanför kyrkan från 18.00. Vi hoppas att du kommer i god tid innan konserten för att undvika långa köer i kylan.
Om du har några frågor gällande biljetter eller konserten vänligen vänd dig till vår producent richard@goteborgbaroque.se som ansvarar för verksamheten i Göteborg.