Valle Baroque 10-14 augusti 2016 – 5-årsjubilem

KLICKA HÄR FÖR ATT KÖPA BILJETTER 

Vill du ha ett festivalpass för endast 600 kr? Mejla info@goteborgbaroque

Onsdag 10 augusti 2016 kl 19.30, Varnhems Klosterkyrka: Membra Jesu Nostri med Göteborg Baroque

Som inledning på festivalens 5-årsjubileum vill vi bjuda på det vackraste vi vet – Dieterich Buxtehudes Membra Jesu Nostri. Titeln betyder Den lidande Jesu heliga lemmar och består av sju korta kantater som var och en handlar om Jesu sju sår på korset – hans fötter, knän, händer, sidan, bröstet, hans hjärta och hans huvud. Det är fantastiskt vacker musik och då originalmanuskriptet finns vid Uppsala universitets Bibliotek så har verket en svensk koppling. Buxtehude tillägnade verket till Gustav Düben, hovkapellmästare i Stockholm, och återfinns i det som vi nu kallar Dübensamlingen.

KÖP BILJETT HÄR 

Torsdag 11 augusti kl 12.00, Vilhelmsro gårdscafé, Falköping: Barnkonsert med Bastard Barock

Fanns det ens musik på 1600-talet? Låter den konstigt? Var lyssnade man när det inte fanns dator eller stereo? Varför låter en pytteliten flöjt mer än en jättestor gitarr? Är Heinrich Biber gammelmorfar till Justin Bieber? Svaren på åtminstone några av alla frågor kommer när Bastard Barock spelar 400 år gammal pop!

Torsdag 11 augusti kl 19.30, St Olofs kyrka, Falköping: I Huvudet på Bach

1720 skrev Bach Partita i d-moll för soloviolin. Förutom att det är ett monumentalt mästerverk i sig är det också fullt av dolda budskap i form av numerologi, symbolik och citat ur egna koraler.
En fascinerande teori är att d-mollpartitan skrevs som ett epithaph till Bachs döda hustru Maria Barbara Bach. Den tyska musikforskaren Helga Thoene tolkar temat i Ciacconan numerologiskt som hustruns namn och dödsår. Ackorden och melodierna i soloviolinens stämma härleder hon till elva av hans egna koraler, alla med budskap om död och sorg men också om hopp.
I det här arrangemanget sjungs fragment ur koralerna tillsammans med soloviolinens stämma som perfekt lagda pusselbitar. Förflytta dig in i Bachs huvud och lyssna till Ciacconan som du aldrig hört den förut.
Violinisten Klara Hellgren, anställd i den renommerade stråk­kvintetten Uppsala Kammarsolister, och sångarna Marie Alexis, sopran, Anna Zander, alt, Fredrik Mattsson, tenor och Joakim Schuster, bas, alla till vardags korister i Radiokören, framför de dolda koralerna i sin helhet varvat med de enskilda satserna för soloviolin i Partitan i d-moll för att slutligen mötas i ett unikt arrangemang av Ciaconnan för soloviolin och fyra sångstämmor efter en analys av Helga Thoene.
Konserten introduceras av Irma Shultz Keller.

KÖP BILJETT HÄR 

Torsdag 11 augusti kl 21.00, Vilhelmsro gårdscafé, Falköping: Pub Düben med Bastard barock

Fredag 12 augusti kl 12.00, Kråks Herrgård, Skara: Barnkonsert med Bastard barock

Fredag 12 augusti kl 15, Nya Biblioteket, Bibliotekstorget, Skara: Föreläsning/konsertintroduktion med Villancico

»När Europa förlorade sitt monopol« – om barockmusik i Latin­amerika. Peter Pontvik berättar och medlemmar ur Ensemble Villancico medverkar.

Fredag 12 augusti kl 19.30 konsert, Skara Domkyrka: Konsert med Villancico

Bara några decennier efter att Columbus anlände till Amerika 1492 kunde man höra indianska gosskörer sjunga europeisk polyfoni i Mexikos och Guatemalas nybyggda katedraler – på aztekernas språk nahuatl! Med tiden förvandlades den västerländska musiktraditionen på kontinenten till något nytt – till en unik multikulturell samman­smältning av europeiska, indianska och senare även afrikanska ingredienser.
Välkommen att upptäcka denna folkligt betonade »early world music« och dans med Ensemble Villancico!

KÖP BILJETT HÄR 

Fredag 12 augusti kl 22, Djäknescenen i Skara: Utomhusbio

Lördag 13 augusti kl 15.00, Mössebergs Kurort, Falköping: Afternoon Tea med Sjöströmska kvartetten

Lördag 13 augusti kl 19.30 på Vilhelmsro gårdscafé, Falköping: Sino alla Morte med Göteborg Baroque

Hjärta och smärta är temat för denna intima konsert på Vilhelmsro. Barbara Strozzis kantat Sino alla Morte får ge namn åt denna konsert. Göteborg Baroque har flera gånger spelat musik av denna fantastiska kvinna. Hon var den italienska kompositör under 1600-talet som fick mest musik utgiven redan under sin livstid. En dåtida populär singer/songwriter. En röst, en violin och ett mustigt continuo i skön harmoni bjuder på en konsert – med överraskningsmoment och kärleksfulla förtecken – om olika former av avsked och uppbrott.
I samband med konserten finns möjlighet att äta något gott kl 18.30. Då det är begränsat antal sittplatser i lokalen innebär ett förköp på ticnet automatiskt en bordsbokning till sittningen 18.30 (kostnad för mat och dryck tillkommer). För stå-/barplatser finns inget förköp utan de släpps vid entrén 1 timma före konsert.

KÖP BILJETT HÄR 

Lördag 13 augusti kl 21.00 Mössebergs kurort, Falköping: Pub Düben med naturtrumpetkursen

Söndag 14 augusti kl 11.00, Varnhems klosterkyrka: Gudtjänst med medverkan av naturtrumpetkursen

Söndag 14 augusti kl 18.00, Varnhems klosterkyrka: Mozarts Requiem med Göteborg Baroque, Kerstin Börjesson och festivalkören

Få verk är väl så mytomspunna som Mozarts Requiem; musiken hörs i otaliga filmer, i konstinstallationer, på teaterscener, för att inte tala om i alla kyrkor runt om i världen. Göteborg Baroque har länge velat ta sig an verket och nu, äntligen, är tiden kommen!
Wolfgang Amadeus Mozart började komponera beställningsverket 1791 men hann aldrig slutföra denna Dödsmässa då han själv avled mitt under arbetet. Mozarts tidiga död i samband med hans Requiem har gett upphov till en enorm mytbildning. De två första satserna hann han skriva klart och de följande satsernas vokalstämmor samt baslinjen är från Mozarts hand men fick sedan fullbordas av två av hans elever. Mozart var starkt influerad av Johann Sebastian Bach och komponerade sina verk med barockmusiken som grund men han utvecklade också dåtidens musik och tog den in i en ny epok som vi nu i efterhand kallar wienklassicismen. Göteborg Baroque tillsammans med Festivalkören och under ledning av Kerstin Börjesson gör precis som Mozart; vi tar oss an hans musik med ett barockperspektiv och framför verket med 1700-talsinstrument och tidstrogen uppförandepraxis. Precis som det var tänkt.

KÖP BILJETT HÄR 

Fortbildningskurs i barockinterpretation under festivalen Valle Baroque 2016

11-14 augusti 2016 bjuder Göteborg Baroque in till fortbildningskurs för körsångare
Kursen vänder sig till dig som är rutinerad körsångare eller körledare som vill fördjupa dig i eller få en inblick i historisk uppförandepraxis.
Repertoaren 2016 blir Mozarts Requiem som vi tar oss an ur ett barockperspektiv, den tradition Mozart själv präglades av när han skrev verket. Ledare för kursen är Kerstin Börjesson, Stockholm. Tillsammans med Göteborg Baroque och Magnus Kjellson utmynnar kursen i festivalens avslutningskonsert i Varnhems Klosterkyrka den 14 augusti 2016.
Kursen hålls i Falköping.

Kostnad: 2.000kr (entréavgift till samtliga konserter ingår i avgiften)
Anmäl dig till info@goteborgbaroque.se senast 1 juni. Det är begränsat antal platser och vi kommer att göra ett urval för att säkerställa bra stämfördelning.

Valle Baroque är en barockfestival som 2016 äger rum för femte året i rad. Med Varnhems Klosterkyrka som nav samarbetar Göteborg Baroque, Falköpings och Skara kommun, Skara Stift och Västra Götalandsregionen för att ge publiken en sinnlig upplevelse i dagarna 5.

Ytterligare information om kursen och festivalen kommer att finnas på www.goteborgbaroque.se