ANSÖK OM MENTORSKAPSPLATS HOS ENSEMBLEN GÖTEBORG BAROQUE!

Göteborg Baroque välkomnar violinister och sångare hemmahörande i Västra Götalandsregionen att söka mentorskapsplats för spelåret 2022!

Mentorskapsplatserna är en unik chans för dig som vill fördjupa dina kunskaper om barockens repertoar och uppförandepraxis och för dig som vill prova på och lära av det intima ensemblemusicerande som utmärker Göteborg Baroque.

Du kommer under årets gång att få coaching vid åtta tillfällen av din mentor, Fredrik From (violin) eller Leif Aruhn-Solén (sång), samt av Göteborg Baroques konstnärliga ledare Magnus Kjellson. Du erbjuds även att medverka i någon av ensemblens konserter och att sitta med vid alla repetitioner och projekt. Du får möjlighet att tillsammans med Magnus Kjellson medverka i en kortare konsert på Göteborg Baroques hemmascen Tyska Christinae kyrka och får fri entré till alla ensemblens konserter spelåret 2022, inklusive festivalen Valle Baroque.

Reseersättning utgår vid mentorskapstillfällena.

För att söka mentorskapsplatserna hos Göteborg Baroque ska du vara skriven i Västra Götalandsregionen, bedriva eller ha avslutat högre musikstudier och vilja fördjupa dina kunskaper om barockens musik.

Vi behöver din ansökan senast den 5 december 2021.
Du anmäler dig via formuläret: https://forms.gle/QJ1N89bBNjnK8faj6

För de som blir kallade, kommer auditions att äga rum i Göteborg den 10 januari 2022. Vi önskar att du förbereder två kortare stycken av skild karaktär inför detta. Vi tillhandahåller ackompanjatör.

Om du har några frågor är du välkommen att ställa dem till:

Producent: Richard Sandblom
richard@goteborgbaroque.se

_____________________________________________________________________________________________________________________

MENTORER & GÖTEBORG BAROQUE


Fredrik From – violin
Fredrik From är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Royal College of Music, London. Han har specialiserat sig på barockviolin och är sedan många år konsertmästare i Concerto Copenhagen och Göteborg Baroque. Fredrik har även spelat regelbundet med ensembler som  Les Ambassadeurs, Arte dei Suonatori, Theatre of Voices, New Dutch Academy och Drottningholms Teaterorkester. 

Han har haft förmånen att få arbeta med tidigmusikprofiler som Lars Ulrik Mortensen, Alfredo Bernardini, Alexis Kossenko, Kristian Bezuidenhout, Jordi Savall, Paul Hillier och Adrian Chandler. Fredrik har turnerat i USA, Japan, Kina, Australien, Brasilien och större delen av Europa. Förutom barockrepertoaren så intresserar sig Fredrik för uppförandepraxis av klassisk samt tidig romantik.

Han medverkar på ett 40-tal CD-inspelningar, bland annat som solist i  Bachs violinkonserter och Brandenburg-konserterna.

.

.

Leif Aruhn-Solén – sång

I mer än två decennier har Leif Aruhn-Solén varit en efterfrågad sångare på världens opera- och konsertscener. Med ett särskilt passionerat förhållande till barockmusik, hörs han ofta i Bachs passioner och i Händels oratorier. Han har med framgång sjungit huvudroller i barockoperor och i operor av Haydn, Mozart, Rossini och nutida kompositörer, varit engagerad av Les Arts Florissants (William Christie), och sjungit på Grand Théâtre de Genève, Opéra National de Montpellier och Kungliga Operan i Stockholm.

Han är också väl representerad på CD, bland annat på den nyligen utkomna BACH: TENOR ARIAS (Nilento Records), HANDEL ARIAS (Edition Lilac) och AMINTA, IL RÈ PASTORE av Mazzoni (Harmonia Mundi K617).

.

.

Magnus Kjellson & Göteborg Baroque

Magnus Kjellson är initiativtagare till Göteborg Baroque och har sedan starten 2003 varit ensemblens konstnärlige och musikaliske ledare. Han leder traditionsenligt ensemblen som spelande dirigent från orgeln eller cembalon. Vid sidan om Göteborg Baroque har Kjellson en rik konsertverksamhet som solist och ensembleledare. Han har också en position som organist i Tyska Christinae kyrka. Han har belönats med flera prestigefyllda utmärkelser, bl. a. ”The Swedish Early Music Award”, och han tilldelades i december 2020, som första pristagare, Bo Bringborns musikpris för främjande av individuell skaparkraft. 

Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare samt deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Ensemblen framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar även gärna mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque är numera en av de ledande vokal- och instrumentalensemblerna i Norra Europa. Sedan år 2019 äger ensemblen ett världsunikt instrument, initierat genom ett flerårigt forskningsprojekt, nämligen ett claviorganum – ett instrument bestående av både cembalo och orgel. Funktionen är densamma som hos det instrument G. F. Händel spelade från när han framförde sina oratorier vid Covent Garden i London. Instrumentet invigdes 2019 och används vid Göteborg Baroques konsertserie i Göteborg, men följer också med ensemblen på turnéer och festivaler.

.

Mentorskapsplatserna hos Göteborg Baroque har gjorts möjliga tack vare stöd från Västra Götalandsregionen